Linux, Linus Torvalds tarafından C ve C+ ile yazılan bir işletim sistemi ÇEKİRDEĞİDİR.
Gerek işletim sisteminin maliyeti, gerekse sunduğu performans için ihtiyaç duyduğu donanım açısından oldukça ucuz bir sistem olan Linux dünyanın her yanından katılan bilgisayar kullanıcılarının desteğiyle büyümekte olan ve geleceği parlak görünen bir işletim sistemidir. Bilgisayarının özellikleri ve programlarıyla uğraşmayı seven bir kullanıcıysanız, diğer işletim sistemleri size sıkıcı ve sınırlayıcı geliyorsa, UNIX işletim sistemi ile çalışmaktan hoşlanıyorsanız ve donanımınızdan daha yüksek performans almak istiyorsanız Linux sizin için ideal bir alternatif olabilir.
Belirli bir donanım için daha süratli destek vermek açısından bütün diğer işletim sistemlerinden daha avantajlı olan Linux’un eksiklikleri kullanıcıların talep ve çabalarıyla giderilmekte ve sistem böylece hızla geliştirilmektedir. Bu durum Linux’un en büyük dezavantajlarından biridir. Sistem ticari kaygıların dışında olarak ve herhangi bir ticari destek almaksızın geliştiğinden teknik destek, dağıtım ve dokümantasyon açısından diğer işletim sistemlerine göre yetersiz kalmaktadır. Linux üzerindeki belirli bazı yazılımlar diğer işletim sistemlerinden aşağı kalmamakla beraber sistem oyunlar vb. bazı ticari yazılımlar yönünden oldukça zayıf kalmıştır.
2012 yılı itibarıyla dünya üzerindeki web sunucularının yaklaşık dörtte birinin Linux kullanıcısı olduğu tahmin edilmektedir. Bu çok kullanıcılı işletim sistemini internet aracılığıyla serbestçe makinenize indirip kurabilirsiniz. Dev bir veritabanı olmasıyla daha çok programcılara hitap eden Linux’u elinizdeki atıl donanımınıza bile kurmanız mümkündür. Sistemin kaynak kodunun açık olması kopyalanmasını, dağıtılmasını ve üzerinde değişiklikler yapılmasını da mümkün kılmaktadır.
Lisans gerektirmeyen ve kullanıcı tarafından geliştirilmeye uygun olan bu işletim sistemi insanları üretmeye ve araştırıp geliştirmeye sevk etmektedir. Teknik destekleri gönüllü platformlar üzerinden yapılan bu sistemi kullanan makineler Windows’un üst sürümlerini kullanan makineler kadar fazla donanıma ihtiyaç duymaz. Linux bilgisayarın performansını arttıran bir sistemdir fakat teknik destek eksikliği anahtar çözümlere alışmış olan kullanıcıları sistemden uzak tutmaktadır.
Linux işletim sisteminin dezavantajlarından biri de Windows işletim sistemi kadar zengin bir uygulama çeşitliliği içermemesidir. Ayrıca Linux üzerindeki bazı çözümler kullanıcının yazılım ve işletim sistemi konusunda belirli bir bilgiye sahip olmasını gerektirir. Bir ürün veya hizmetin belirli bir fiyatı olması onu insanların nezdinde daha saygın gösteren bir unsurdur ve Linux’un serbestçe dağıtılıyor olması bu açıdan bir dezavantaj oluşturmaktadır.
Linux’un her uygulama için ideal bir çözüm olmadığını kabul etmek gerekir. Fakat sistemin geleceğin işletim sistemi haline gelme potansiyeli olduğu da bir gerçektir. İlerleyen yıllarda üzerinde geliştirilecek olan uygulama yazılımlarıyla Linux’un daha çok kullanıcıya hitap eder hale gelmesi mümkün olabilir.