Küçük ve orta ölçekli işletmelere destek amacıyla kurulan Kosgeb, kobilere destek vererek gelişmelerine yardımcı oluyor.
Büyük ölçekli işletmelerin yanında, küçük ve orta işletmelerin de değerini arttırmak ve ortak paydada yer almalarını sağlamak ve etkinliğini arttırarak destek sağlamak amacıyla kurulan KOSGEB’in açılımı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi’dir. Adından da anlayabileceğiniz gibi, küçük ve orta ölçekli işletmelere destek olmak ve gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Kosgeb’in veri tabanına kayıt olmak için, başkanlığın resmi web adresine giderek E-Kobi linkinden, kayıt olabilirsiniz. Burada ayrıca, Kobi olup olmadığınızı öğrenmek için test de yer alıyor. Eğer siz de, yılda 250’den az çalışan istihdam ediyorsanız ve yıllık mali bilançonuz 25.000.000 TL’yi aşmıyorsa, Kobi’ler arasında üç farklı gruptan birinde yer alıyorsunuz. Mikro, Küçük Ölçekli ya da Orta Ölçekli olarak 3 farklı gruba ayrılan Kobi’ler, kendilerini geliştirmek amacıyla Kosgeb’e başvurabilirler. Peki, Kosgeb’e başvurmak size ne gibi yararlar sağlar? Avantajları nelerdir?
KOSGEB’e Başvuru
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, KOSGEB’e başvurmak ve veri tabanında yer almak istiyorsanız, KOSGEB resmi internet adresine girerek, birkaç dakika içinde kayıt işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. KOBİ olup olmadığınızı merak ediyorsanız, KOSGEB’e başvuru yaptığınız ana sayfadaki KOBİ MİYİM? Testini cevaplayarak, en doğru cevaba ulaşabilirsiniz.
KOSGEB Destekleri
KOSGEB destekleri arasında; kredi faiz desteği, laboratuar hizmetleri, tematik proje destek programları, genel destek programları, girişimcilik destek programları, Gelişen işletmeler piyasası kobi destek programları ve çok daha fazla destek programı yer alıyor. Özellikle kredi faiz desteği, birçok orta ve küçük ölçekli işletmeler için avantaj sağlıyor. KOSGEB’e kayıt olarak, siz de bu işletmeler arasında yer alabilir ve KOSGEB’in desteklerinden yararlanabilirsiniz.
KOSGEB Kayıt
Başvurunuzu yaptırdıktan sonra, KOSGEB’e kayıt olmak için birkaç şartı daha yerine getirmeniz gerekiyor. Kobi Beyannamesi de bu şartlardan biri. İşletmenizin KOBİ olup olmadığının değerlendirmesi için Beyannamenin doldurulması zorunludur. Doldurduğunuz beyanname, daha sonra KOBİ destek birimleri tarafından incelenir ve size olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapılacaktır. Son olarak, desteklere başvurmak için KOSGEB Uzmanlarından birisi ile görüşerek, dilediğiniz destek programlarına başvurabilir ve siz de bu ortak pastadaki yerinizi alabilirsiniz.